DESIGN

Du sover faktisk for dårligt

Det har sat en masse tanker igang at være ambassadør for Hästens senge. Verdens mest eksklusive senge-brand sælger ifølge eget udsagn ikke senge – men søvn. Indtil for relativt få år siden vidste man ikke ret meget om søvn – og vigtigheden af den – men vi er kommet efter det. Og resultatet af forskningen er fuldstændig mindblowing. Jeg var en del af et par arrangementer som Bo Bedre arrangerede sammen med Hästens, hvor jeg skulle tale om mit besøg på fabrikken. Inden jeg gik på scenen, var der en søvnforsker fra et af de store hospitaler, der talte om søvn. Og jeg spidsede ører. Jeg har især det sidste års tid sovet dårligt, som følge af hvad jeg troede var travlhed, en snert af stress og ondt i maven over nye firmaers mulige fald. Her er hvad jeg fik ud af det oplæg – jeg har lavet en form for liste over hvad man skal og IKKE skal, hvis man vil have god søvn:

  • Ingen smartphones, ipads, TV eller computere 45 minutter før man skal sove.
  • Det blå lys i skærme trigger kroppen til at tro du skal vågne og stå op.
  • Rødt, varmt lys er eneste acceptable lyskilde om aftenen. Stearinlys og dæmpede glødepærer. Endelig ikke LED og Sparepærer.
  • Ingen telefon på natbordet. Hvis du bare én gang i løbet af natten checker din telefon for at se hvad klokken er, har du fået Lux nok til at hjernen tror du skal stå op. Køb en clock-radio.
  • Ingen kaffe efter kl 18. Halveringstiden er 8 timer på koffein, så DeCaf skal indkøbes (jeg har købt det, ved godt det er total morfar)
  • De sidste 45 minutter inden man skal sove, skal der laves noget afslappende. Hør rolig musik, læs gerne en (fysisk) bog, sorry Mofibo. No Go. Læg tøj sammen, vask op, noget der stresser hjernen ned.
  • Gå i seng og stå op på samme tidspunkt – alle ugens 7 dage. Jeg ved godt det ikke er realistisk for alle – men hver gang du rykker sin søvn bare 2 timer frem, svarer det til at rejse væk til 2 timers tidsforskel – med det stress det pålægger kroppen.
  • Man kan ikke sove “forud” – derfor skal man ikke forsøge at sove for meget i weekenden.
  • Over 9 timers søvn om natten er lige så usundt som under 6 timer.
  • Det er langt bedre for kroppen (og bygger mere muskelmasse) at sove en time i stedet for at tage i fitness center – hvis vi generelt sover for lidt. Det er hermed min undskyldning. Det betyder du må droppe træning hvis du er træt – du vil opbygge mere muskel af en times søvn. Det ER sgu da vanvittigt!

Indlægget er sponsoreret af Hästens.

Se i øvrigt en film jeg lavede da jeg sidste måned besøgt Hästens fabrikken ved at klikke her

hastens-video

Standard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.